Instagram

Obserwuj mnie!

Afryka Ameryka Północna Ameryka Południowa Australia Azja Europa

Tribute to Anthony Bourdain – inspirujące miejsca, które kochał mój ulubiony kucharz-podróżnik

10 czerwca 2018
FavoriteLoadingDodaj do ulubionych

Amerykański podróżnik, profesjonalny kucharz, autor wielu fantastycznych książek i programów telewizyjnych, które przyciągały przed ekrany telewizorów od bardzo wielu lat rzesze fanów z całego świata. Odszedł nagle 8 czerwca 2018r. pozostawiając pustkę, której długo nie uda się wypełnić. Jego życiowe motto brzmiało: sex, drugs and cooking. Jak to możliwe, że w wieku zaledwie 61 lat postanowił zakończyć swoją podróż? Zawsze myślałam, że ma pracę idealną – właściwie moją wymarzoną – oraz prawdopodobnie całkiem satysfakcjonujące życie rodzinne. Czego można chcieć więcej?

Wiadomość o śmierci Anthony Bourdain’a bardzo mnie zasmuciła, ale przede wszystkim zszokowała

Anthony Bourdain wiele razy zainspirował mnie do odwiedzenia takich miejsc jak Tajpej czy Lizbona. Planowałam również podróż do Iranu krocząc dokładnie jego śladami. Nietuzinkowe podejście do odkrywania nowych miejsc i apetyt na życie – za to uwielbiałam programy “The Layover” czy “Anthony Bourdain – miejsca nieznane”. Był telewizyjną gwiazdą z własnym programem “No Reservations” oraz autorem bestsellerowych książek, i to wcale nie kucharskich… Dzisiejszy tekst piszę z myślą o tym, aby co jakiś czas móc do niego wrócić, szukając pomysłu na kolejną podróż pełną smaków i zapachów.

npr.org

Postanowiłam w jednym miejscu zebrać informacje o ulubionych miejscach Anthony Bourdain’a

Za chwilę sami się przekonacie, że każda z pozycji ujęta w zestawieniu bardzo wiele mówi o Tony’m. Jaki był, co kochał najbardziej, za co podziwiał innych i co tak naprawdę go pociągało? Zabieram Was w podróż po życiu mojego guru, którego będzie mi bardzo brakować. Był moim jedynym żyjącym idolem. Łączył w sobie niesamowitą kulinarno-podróżniczą wiedzę, jaką przekazywał innym z osobliwym wdziękiem i lekkością. I jeszcze ten oryginalny i bezpretensjonalny język – tego chyba zazdrościłam mu najbardziej.

“Wegetarianie są wrogami wszystkiego, co dobre i przyzwoite w duchu ludzkim, stanowią policzek wymierzony wszystkiemu, za czym się opowiadam, czyli czystej przyjemności jedzenia.”

Słynny cytat o wegetarianach i weganach porównanych do terrorystycznego Hezbollahu

To tylko mała próbka językowych możliwości Anthony’ego, nonkonformistycznego widzenia świata oraz dowód odwagi w głoszeniu własnych poglądów bez względu na panujące trendy. W tekście “Nie jedz, zanim tego nie przeczytasz”, jaki opublikował The New Yorker, Bourdain ujawnił mnóstwo mniejszych i większych restauracyjnych sekretów – kiedy nie jeść ryby (w poniedziałki), dlaczego brunch to badziewie (bo to resztki) i ile masła tak naprawdę jest w potrawach (monstrualne ilości). Wyjaśniał, dlaczego nie ma nic dziwnego w tym, że w więzieniach jest nadreprezentacja kucharzy 🙂

tvtonight.com.au

Tribute to Anthony Bourdain

– inspirujące miejsca, które kochał mój ulubiony kucharz-podróżnik

#1 Urugwaj i Montevideo

To miejsce, które według Anthony Bourdain’a jest niesłusznie niezauważane przez turystów z całego świata. Muszę się z nim zgodzić, o czym możecie przeczytać w moim tekście Montevideo, czyli Miami Ameryki Łacińskiej. Zalety Urugwaju nie są obce jedynie mieszkańcom Argentyny, którzy tłumnie przybywają tu na wakacje.

#2 Tokio

Miasto, o którym w żartach mówił, że jest idealne na dożywotni areszt domowy. Niesamowita kuchnia i niesamowici ludzie – Tony podkreślał to wielokrotnie. Być może pamiętacie, że jego ulubionym lokalem była restauracja sushi Sukiyabashi Jiro, założona i prowadzona od wielu lat przez mistrza sushi Jiro Ono.

 

Myślę, że zaciekawi Cię tekst Tokio – 5 powodów, dla których pokochałam to miasto

 

CNN

#3 Nowy Jork

To właśnie w Nowym Jorku mieszkał Anthony Bourdain. I chociaż deklarował, że mógłby również żyć we Włoszech, to ciężko mi to sobie wyobrazić. Zapytany kiedyś, o to dokąd zabiera znajomych, którzy odwiedzają go w Stanach, odpowiadał najczęściej, że do nowojorskich delikatesów Russ & Daughters oraz Barney Greengrass. Na koniec udają się również z wizytą do Le Bernardin, a także Mareaz pewnością odwiedzę je podczas mojej kolejnej wizyty w Nowym Jorku.

#4 Wietnam

O tym kraju Anthony zwykł mawiać, że jeśli w jego życiu wszystko poszłoby nie tak, to właśnie w Wietnamie chciałby samotnie żyć, pić do upadłego i umrzeć… Alternatywnie planował szcześliwie zestarzeć się w uroczym, klasycznym włoskim domu na wzgórzu w Toskanii.

fair.org

 

#5 Singapur, Hongkong i Kuala Lumpur

Azjatyckie metropolie oczarowały Anthony’ego ze względu na kulturę street foodu, która w USA nie funkcjonuje w takim wymiarze jak w Azji. Będąc kucharzem marzył o tym, aby właśnie w Nowym Jorku zorganizować miejsce, które wyglądem i klimatem nawiązywałoby do słynnych “kulinarnych” placów i ulic neonowych tygrysów.

Tribute to Anthony Bourdain

– inspirujące miejsca, które kochał mój ulubiony kucharz-podróżnik

#6 Bocuse – okolice Lyonu

Anthony Bourdain zapytany o swoje najlepsze doznanie kulinarne bez dłuższego namysłu odpowiadał, że była to kolacja we francuskim mieście Bocuse, gdzie spotkał się z najlepszymi kucharzami w restauracji L’Auberge du Pont de Collonges.

#7 Iran

To państwo pojawiało się w opowieściach Tony’ego w kontekście najbardziej fascynujących miejsc świata. Okazuje się bowiem, że ludzie i nastrój panujący na ulicach jest znacznie inny, niż to co przedstawiane jest zazwyczaj w mediach i nagłaśniane przez irański rząd. Odwiedzając Iran Anthony Bourdain odkrywał w sobie na nowo duszę dziennikarza, który chce pokazać innym, jak naprawdę wygląda świat.

egyptianstreet.com

Anthony Bourdain przygotowując swoje programy na przestrzeni 17 lat odwiedził ponad 50 krajów na całym świecie

Wnioskując po liczbie nakręconych odcinków jego ulubionymi były:

  • Hiszpania – 7 odcinków – “San Sebastian: A Food Lover’s Town” (A Cook’s Tour), “Decoding Ferran Adria” (No Reservations), “Spain” (No Reservations), “Madrid” (No Reservations), “El Bulli” (No Reservations), “Spain” (Parts Unknown), “San Sebastian” (Parts Unknown).
  • Brazylia – 7 odcinków – “How to Be a Carioca” (A Cook’s Tour), “Brazil” (No Reservations), “Brazil: The Amazon” (No Reservations), “Rio” (No Reservations), “São Paulo” (The Layover), “Bahia, Brazil” (Parts Unknown), “Minas Gerais, Brazil” (Parts Unknown).
  • Chiny – 8 odcinków – “Asia Special: China & Japan” (No Reservations), “From Shanghai to Shangri-la” (No Reservations), “Hong Kong” (No Reservations), “Harbin, China” (No Reservations), “Macau” (No Reservations), “Hong Kong” (The Layover), “Shanghai” (Parts Unknown), “Sichuan” (Parts Unknown).

a także:

  • Wietnam – 8 odcinków – “Cobra Heart – Foods That Make You Manly” (A Cook’s Tour), “Eating on the Mekong” (A Cook’s Tour), My Friend Linh (A Cook’s Tour), “Vietnam: The Island of Mr. Sang” (No Reservations), “Vietnam: There’s No Place Like Home” (No Reservations), “Vietnam: Central Highlands” (No Reservations), “Vietnam” (Parts Unknown), “Hanoi” (Parts Unknown).
  • Francja – 9 odcinków – “Stuffed Like a Pig” (A Cook’s Tour), “France: Why the French Don’t Suck” (No Reservations), “Brittany” (No Reservations), “Provence” (No Reservations), “100th Episode – Paris” (No Reservations), “Burgundy” (No Reservations), “Paris” (No Reservations), “Lyon” (Parts Unknown), “Marseille, France” (Parts Unknown).
  • Włochy – 10 odcinków – “Sicily” (No Reservations), “Tuscany” (No Reservations), “Venice” (No Reservations), “Sardinia” (No Reservations), “Rome” (No Reservations), “Naples” (No Reservations), “Emilia Romagna” (No Reservations), “Rome” (The Layover),“Sicily” (Parts Unknown), “Rome” (Parts Unknown).
  • Japonia – 10 odcinków – “A Taste of Tokyo” (A Cook’s Tour), “Dining with Geishas” (A Cook’s Tour), Eating on the Edge of Nowhere (A Cook’s Tour), “Asia Special: China & Japan” (No Reservations), “Tokyo” (No Reservations), “Japan” (No Reservations), “Japan: Cook It Raw” (No Reservations), “Tokyo” (Parts Unknown), “Okinawa, Japan” (Parts Unknown), “Japan” (Parts Unknown).

collider

 

Anthony Bourdain na zawsze pozostanie moim podróżniczym guru

Specyficzne poczucie humoru, luz i spontaniczność, ponadprzeciętna otwartość, cięty język i ogromna wiedza kulinarna – to tylko kilka cech, jakie zawsze budziły we mnie zachwyt. Właśnie taki był Anthony Bourdain…

“Często mówię o “zasadzie babci” obowiązującej podróżników. Masz prawo nie przepadać za indykiem, którego Twoja babcia podaje na Święto Dziękczynienia. Niech będzie on nawet przypalony i suchy, a farsz staruszki za słony i pełen gumowatych grudek, które stają ci w gardle. Możesz nawet w ogóle nie lubić indyka. Ale to indyk babci. I przebywasz w jej domu. Więc stul pysk i jedz. A potem powiedz: “Dziękuję babciu, ależ oczywiście z miłą chęcią poproszę o dokładkę”.”

Anthony Michael Bourdain – “O, kuchnia! Kill Grill 3”

 

Do zobaczenia… gdzieś na szczycie góry, wszyscy razem spotkamy się…

 

Inspiracją do napisania artykułu był wywiad Hannah Sheinberg, dziennikarki National Geographic Traveller, jaki przeprowadziła z Anthonym Bourdain w 2015 r.

 

 

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
AniaMonika Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Monika
Gość
Monika

Fantastyczny blog odkryty przypadkiem planując podróż do Argentyny, Burdain był moim guru również, pozdrawiam serdecznie, Monika ☺️

Inline
Inline