Podniebna kuchnia ÔÇô czyli jedzenie w samolocie bez tajemnic - Stylowe Podr├│┼╝e | Luxury Travel Style Blog
Lifestyle

Podniebna kuchnia ÔÇô czyli jedzenie w samolocie bez tajemnic

6 stycznia 2018
FavoriteLoadingDodaj do ulubionych

Od jakiego┼Ť czasu wiele os├│b ogarn─Ö┼éa prawdziwa mania gotowania. Marzymy o udziale w programach w stylu ÔÇ×Master ChefÔÇŁ, nami─Ötnie ogl─ůdamy ÔÇ×Kuchenne RewolucjeÔÇŁ Magdy Gessler, bierzemy udzia┼é w warsztatach kulinarnych lub przynajmniej podziwiamy popisy JamieÔÇÖego Olivera na ekranie naszego telewizora. Nowa moda jak zwykle dotar┼éa do nas zza oceanu, ale w przeciwie┼ästwie do wielu innych zwyczaj├│w zapo┼╝yczonych z zachodu, ma bardzo pozytywny wp┼éyw na nasze ┼╝ycie codzienne. Nie ukrywam, ┼╝e prywatnie tak┼╝e zacz─Ö┼éam zwraca─ç wi─Öksz─ů uwag─Ö na to co znajduje si─Ö na moim talerzu. Wszystko za spraw─ů filozofii ÔÇ×jeste┼Ť tym, co jeszÔÇŁ. Na pewno o niej s┼éyszeli┼ŤcieÔÇŽ

I o ile w domowych warunkach, we w┼éasnej kuchni mo┼╝emy wyczarowa─ç praktycznie wszystko, o tyle sprawa zaczyna komplikowa─ç si─Ö w trakcie podr├│┼╝owania. Je┼Ťli lubimy nowe do┼Ťwiadczenia kulinarne i nie straszny nam ewentualny rozstr├│j ┼╝o┼é─ůdka, to ch─Ötnie eksperymentujemy z nietypowymi daniami. Kto jad┼é ┼╝ab─Ö, ┼Ťwink─Ö morsk─ů czy kabanosy z krokodyla, ten wie, ┼╝e smakuj─ů jakÔÇŽ kurczak! Ale jakie emocje towarzysz─ů samej degustacji ÔÇô o tym warto si─Ö przekona─ç osobi┼Ťcie ­čÖé

Uwa┼╝am, ┼╝e to w┼éa┼Ťnie lokalna kuchnia stanowi dope┼énienie ka┼╝dej podr├│┼╝y. Po powrocie z wakacji z sentymentem wspominamy odwiedzone miejsca, ale tak┼╝e przywo┼éujemy smaki, jakie by┼éo nam dane odkry─ç po raz pierwszy i z pewno┼Ťci─ů nie ostatni. Pami─Ötacie zapewne m├│j wpis o jadalnych pami─ůtkach z podr├│┼╝y. Uwa┼╝am je w dalszym ci─ůgu za doskona┼éy pomys┼é na prezent dla znajomych i samych siebie oraz spos├│b na walk─Ö z PHT – wspomina┼éam o niej tutaj.

Dzi┼Ť jednak chcia┼éabym opowiedzie─ç Wam o kilku kwestiach zwi─ůzanych z jedzeniem w samolocie. Zastanawiali┼Ťcie si─Ö kiedy┼Ť, dlaczego w powietrzu wszystko smakuje zupe┼énie inaczej, jak wp┼éywa na organizm wypijany w samolocie alkohol oraz co warto zje┼Ť─ç na jego pok┼éadzie, a co lepiej omija─ç szerokim ┼éukiem? Przygotowa┼éam dla Was kilka informacji, o kt├│rych prawdopodobnie nie mieli┼Ťcie do tej pory poj─Öcia. Mog─Ö si─Ö za┼éo┼╝y─ç, ┼╝e po lekturze artyku┼éu, zmienicie podej┼Ťcie do podniebnej kuchni.

Jedzenie w samolocie

Tajemnica #1

Ha┼éas wp┼éywa na ludzki zmys┼é smaku. Zajmuj─ůc miejsce w samolocie w pobli┼╝u jego silnik├│w prawdopodobnie serwowane posi┼éki b─Öd─ů nam gorzej smakowa─ç, ni┼╝ siedz─ůc w pierwszych rz─Ödach foteli.

Tajemnica #2

Warunki panuj─ůce na pok┼éadzie samolotu, jak ci┼Ťnienie atmosferyczne i niska wilgotno┼Ť─ç mog─ů powa┼╝nie os┼éabi─ç doznania smakowe. Z tego powodu dania s─ů mocniej solone, co przek┼éada si─Ö na zatrzymywanie wody w organizmach podr├│┼╝uj─ůcych. Uczucie opuchni─Öcia jest typowym zjawiskiem, jakie towarzyszy pasa┼╝erom samolotu.

Tajemnica #3

Piloci w samolotach jedz─ů zawsze dwa r├│┼╝ne dania. Nie wynika to bynajmniej z ich upodoba┼ä kulinarnych, ale ze wzgl─Öd├│w bezpiecze┼ästwa. W razie zatrucia pokarmowego jednego z nich los pasa┼╝er├│w nie b─Ödzie zagro┼╝ony.

Tajemnica #4

Samolotowe posi┼éki zazwyczaj ÔÇťp┼éywaj─ůÔÇŁ w sosie. Dlaczego? Z tego samego powodu, o jakim wspomina┼éam w #2. Antidotum na nisk─ů wilgotno┼Ť─ç i prawdopodobne wysuszenie dania jest zwyczajne zanurzenie go w sosie.

Tajemnica #5

Intensywnie pachn─ůce dania nie s─ů serwowane w samolotach. Pow├│d jest banalny. Linie lotnicze wol─ů nie ryzykowa─ç potencjalnych nudno┼Ťci, jakie mog┼éyby zosta─ç wywo┼éane przez unosz─ůce si─Ö aromaty posi┼ék├│w. W razie turbulencji prawdopodobie┼ästwo z┼éego samopoczucia pasa┼╝er├│w by┼éoby r├│wnie┼╝ istotnie wy┼╝sze.

Tajemnica #6

Smak Umami, odkryty u ludzi zupe┼énie niedawno, to jedyny smak, na jaki nie maj─ů wp┼éywu czynniki atmosferyczne. Dzi─Öki temu, na pok┼éadzie samolotu znacznie ch─Ötniej jemy takie potrawy jak sery, mi─Öso i warzywa, a w szczeg├│lno┼Ťci pomidory. Prawdziwym hitem jest sok pomidorowy, kt├│ry w powietrzu w jest b┼é─Ödnie definiowany przez receptory smakowe i wydaje si─Ö mniej s┼éony i gorzki, a przez to smaczniejszy. Nie powinien dziwi─ç zatem fakt, ┼╝e Krawa Mary w samolocie smakuje nam lepiej ni┼╝ whisky z Col─ů ­čśë

Tajemnica #7

Wino wypijane w samolocie tak┼╝e smakuje podr├│┼╝uj─ůcym gorzej, z tego samego powodu, o kt├│rym pisa┼éam w #6. Analogicznie dzieje si─Ö w kwestii herbaty, cho─ç to nie z powodu smaku Umami, ale niemo┼╝no┼Ťci doprowadzenia wody do wrzenia ze wzgl─Ödu na niskie ci┼Ťnienie w kabinie samolotu.

Tajemnica #8

W zale┼╝no┼Ťci o klasy biletu podr├│┼╝y pasa┼╝erowie otrzymuj─ů odmienne posi┼éki. Wp┼éyw na ich smak maj─ů nie tylko u┼╝yte sk┼éadniki, ale tak┼╝e rodzaj naczy┼ä i sztu─çc├│w, jakie im towarzysz─ů. W klasie biznes nie znajdziecie plastikowych kubk├│w i talerzy, ale prawdziw─ů porcelan─Ö i szk┼éo – niczym w ekskluzywnej restauracji.

Tajemnica #9

Warto zaufa─ç intuicji! Je┼Ťli zaserwowany posi┼éek nie przypada nam do gustu, lepiej z niego zrezygnowa─ç. Osobi┼Ťcie zdarza mi si─Ö kopiowa─ç zwyczaj Anthony BourdainÔÇÖa, kt├│ry na pok┼éadzie samolotu nie je niczego! Dzi─Öki temu czuje si─Ö znacznie lepiej po wyl─ůdowaniu. Absolutnie nie mo┼╝na jednak zapomina─ç o wodzie i pi─ç j─ů nawet wtedy, gdy nie czujemy ┼éaknienia.

Tajemnica #10

Za ÔÇ×najsmaczniejszeÔÇŁ linie lotnicze uwa┼╝a si─Ö: KLM, Turkish Airlines, Air New Zeland oraz Qatar Airways. Ranking ten ulega nieustaj─ůco du┼╝ym zmianom, jednak z pewno┼Ťci─ů nie znajd─ů si─Ö w nim tanie linie lotnicze. Pow├│d jest prosty, nie serwuj─ů one posi┼ék├│w z wyj─ůtkiem dodatkowo p┼éatnych da┼ä w formie instant. Raczej odradzam ­čśë

Podsumowuj─ůc, poczucie smaku i zapachu u pasa┼╝er├│w w trakcie lotu mo┼╝na por├│wna─ç do stanu przezi─Öbienia. S┼éabiej dzia┼éaj─ů nasze zmys┼éy, gdy┼╝ b┼éona ┼Ťluzowa nosa ulaga wysuszeniu, a dzia┼éanie kubk├│w smakowych jest uzale┼╝nione od jej kondycji. Na zako┼äczenie mam jeszcze informacje dla os├│b, kt├│re chcia┼éaby jeszcze dok┼éadniej zg┼é─Öbi─ç dzisiejszy temat. Polecam badania Andrei Burdack-Freitag z niemieckiego instytutu Fraunhofera, kt├│rych wyniki opublikowano w roku 2010. Znajdziecie tam mn├│stwo zaskakuj─ůcych fakt├│w dotycz─ůcych dozna┼ä smakowych i w─Öchowych typowych dla lotu samolotem.

Ściskam Was stylowo,

Ania

 

 

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o