Dzisiaj temat tylko po części związany z podróżami, ale myślę, że może się Wam bardzo przydać. Cała Europa już od kilku tygodni stawia czoła ogromnej fali upałów. Najwyższe historyczne temperatury odnotowano do tej pory na Półwyspie Iberyjskim. Temperatury w Portugalii i zachodzie Hiszpanii przekroczyły 40 stopni Celsjusza w cieniu, chociaż w Polsce tak naprawdę jest jedynie o kilka stopni chłodniej.
Rekord najwyższej temperatury zanotowanej w Europie, nadal należy jednak do greckich Aten. 10 lipca 1977 roku zmierzono tam 48 st. C.
Ten, kto zna mnie osobiście doskonale wie, że uwielbiam lato i wysokie temperatury, ale w tym roku nawet ja jestem już zmęczona latem wszechczasów. Obecnie cieszą się chyba jedynie te osoby, które wybrały się na wakacje w zupełnym przeciwieństwie do pechowców skazanych na lato w mieście. I właśnie z myślą o nich powstał dzisiejszy tekst 🙂
Zgodnie z zaleceniami kobiety powinny codziennie dostarczać organizmowi 2 l płynów, a mężczyźni – 2,5 l
Na całym świecie ludzie piją wodę, aby chronić organizm przed odwodnieniem. Nie jest to jednak „zwykła” woda, ale wzbogacona o dodatek, jaki pozwala jej na dłużej pozostać w ciele człowieka. Dzięki sprytnym przepisom na „wodę+” łatwiej przetrwamy upały. Zapraszam Was do wypróbowania TOP#5 najlepszych pomysłów na wodę smakową.
TOP#5 najlepszych pomysłów na wodę smakową
#1 Woda z truskawkami i miętą
Po prostu pokrój kilka truskawek i dodaj kilka listków świeżej mięty – uprzednio warto je lekko zmiażdżyć lub pognieść, aby uwolnić ich smak – na koniec oczywiście dodaj wodę 🙂
#2 Ogórek i woda miętowa
Pokrój około 6-8 plasterków zielonego ogórka i dodaj listki mięty (oczywiście lekko rozgniecione) – następnie całość zalej wodą, odstaw na kilkanaście minut, aby ogórek zdążył uwolnić sok. Gotowe!
#3 Woda cytrusowa
Dodaj do wody kilka plasterków cytrusów, jakie właśnie masz pod ręką. Cytryna, limonka, pomarańcza, grejpfrut… dorzuć trochę kostek lodu i miętę lub bazylię!
Do wody warto dodać także kilka ziaren czarnego pieprzu
– smak wody będzie bardziej intensywny
Woda z czarnym pieprzem jest bogata w składniki odżywcze i ostra w smaku. Wzmacnia układ odpornościowy organizmu oraz może wspomóc leczenie chorób takich jak cukrzyca, a nawet nowotwory.
#4 Woda z bazylią i arbuzem
Najpierw dokładnie umyj arbuza i następnie pokrój go w kostkę razem ze skórą. Dodaj go do wody razem z garścią liści bazylii i dopraw ziarnami pieprzu. Pyszności!
#5 Woda z malin i jagód
Owoce leśne warto lekko rozmiażdżyć, Wciśnij lekko owoc tylną łyżką, aby uwolnić smaki. Następnie dodaj kilka kawałków cytryny lub limonki i dodaj wodę!
Lepsza jest woda gazowana czy ta bez bąbelków?
Biorąc pod uwagę efekty picia wody, czyli tzw. stopień nawodnienia, to nie ma różnicy czy pijemy wodę gazowaną, czy niegazowaną. W okresie upałów oraz w okresie bardzo wzmożonej aktywności warto sięgać po wodę wysokozmineralizowaną, natomiast na co dzień lepiej korzystać z wody średniozmineralizowanej. Wody niskozmineralizowane przeznaczone są niemal wyłącznie dla niemowląt.
Woda gazowana ma także wiele dodatkowych zalet. Dwutlenek węgla, który się w niej znajduje, powoduje rozciąganie ścian żołądka, co wysyła sygnał do mózgu, że organizm jest najedzony. Ponadto picie wody gazowanej w tropikach może uchronić nas przed rozstrojem żołądka.
Myślę, że zaciekawi Cię także tekst Turystyczna apteczka – czyli jak zdrowo wypocząć w tropikach
Na zakończenie jeszcze jedna wskazówka. Jesteśmy w stanie wypić o wiele więcej wody, gdy korzystamy ze stylowej karafki, bidonu lub po prostu atrakcyjnie dekorujemy naszą szklankę. Jestem pod dużym wrażeniem pięknych naczyń na napoje, jakie znajdziecie niemal wszędzie. Ciekawa jestem, czy podobają się Wam tak samo jak i mi 🙂
Ściskam Was stylowo,
Ania
P.S. Dla urozmaicenia wyglądu wody warto podawać ją z kostkami lodu, w których wcześniej zamroziliśmy kawałki owoców, listki bazylii lub mięty itp. itd.